parallax background

3D dizajner – zanimanje današnjice

Da li ćemo uskoro svi imati 3D štampače u kući?
новембар 20, 2016
Naše arhitekte odnele pobedu
новембар 20, 2016


Da li znate da potreba za 3D dizajnerima stalno beleži rast?

vest_1

 
Dok kod drugih zanimanja, potreba i potražnja variraju, potreba za 3D dizajnerima beleži stalni rast.
Razlog za to je taj, što novi proizvodi nastaju prvo kao 3D modeli, pa tek posle ispitivanja tržišta idu u fabričke pogone u proizvodnju.
To znači da se prvo modeluje 3D model telefona, koji se prezentuje grupi ljudi, i tek nakon urađenih korekcija, ide u proizvodnju.
3D industrija zauzima vodeće mesto u mnogim oblastima, 3D prototipovi se koriste u marketingu, vojnoj industriji, medicini, gaming industriji, tv i filmskoj produkciji, za vizualizaciju arhitekture i enterijera…
Zbog sve većeg značaja ove veštine na tržištu, neki ljudi se usavršavaju kao stručnjaci samo za 3D modelovanje. Oni uglavnom rade u gejming, filmskoj industriji, ili arhitektonskim biroima, odnosno, industrijama koje čitav svoj proizvod baziraju na digitalnoj prezentaciji.
Drugi razlog što se opredeljuju za ovo zanimanje, je mogućnost rada za klijente iz raznih delova sveta. Ovo omogućavaju mnoge Freelance platforme koje su sve popularnije u svetu. Širina izbora poslova je nešto što je oduvek privlačilo dizajnere.
Iako su algoritmi za 3D modelovanje kompleksni, njihovo korišćenje je brzo i jednostavno. To je beneficija koji smo dobili razvojem softvera ali i hardvera. Danas možete savladati 3D softver za samo mesec dana obuke, posle koje sledi lično usavršavanje koje traje oko 2 meseca. Posle 3 meseca možete uzeti učešće na 3D tržištu posla.
Alati koji se nauče su primenljivi kako na modelovanje arhitekture, tako i na modelovanje karaktera.
Mnogi stručnjaci mogu u svojoj profesiji da koriste 3D modelovanje kao korisnu dopunsku veštinu, da bi poboljšali kvalitet posla kojim se trenutno bave. Na primer, industriski dizajner može da napravi 3D model  novog proizvoda i sjajno prezentuje svoj dizajn, ili jedan dizajner enterijera može da modeluje 3D maketu stana i tako prezentuje svoje idejno rešenje,
a isto tako izbegne nesporazume sa klijentom koji mogu da nastanu nerazumevanjem 2D crteža koji se klijentu predstavi.
Mnogi se pitaju koja su predznanja potrebna da bi postali 3D dizajner. Naravno da su predznanja značajna, ali obzirom da se u
3D softverima modeluje po importovanom projektnom crtežu, ili po referentnoj slici koja je uneta u scenu, predznanja nisu od presudnog značaja za učenje 3D softvera.
Predlažemo da pogledate Evermotion, vodeći 3D sajt koji okuplja 3D dizajnere iz celog sveta. http://www.evermotion.org/
Na njemu možete kupiti ili prodati 3D modele, možete pogledati tutorijale istaknutih 3D dizajnera i postati član velike 3D porodice.

Vaš 3D Platform tim.